4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Τι νέα;

EVOLUTION, NOT REVOLUTION

Ποιο ήταν το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από τη φετινή, 77η έκθεση της Γενεύης; Πέρα από την αναμενόμενη... παρέλαση νέων μοντέλων, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις ανησυχίες όλων των εμπλεκομένων στα τεκταινόμενα της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας αναφορικά με την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Όλα ξεκίνησαν από τις πρόσφατες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου οι αυτοκινητοβιομηχανίες να υιοθετήσουν ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκπομπές CO2, του βασικού καυσαερίου που ευθύνεται για το γνωστό πλέον φαινόμενο του θερμοκηπίου. Βάσει των προτάσεων της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ, τα νέα αυτοκίνητα δε θα πρέπει να εκπέμπουν περισσότερα από 120 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο κίνησης, όρος που, εφόσον υιοθετηθεί, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σταδιακά έως το 2012.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι προφανές: με ποιον τρόπο και σε τι βάθος χρόνου τα «ρυπογόνα» αυτοκίνητα με σπορτίφ χαρακτήρα θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στο όριο αυτό; Όπως όλα δείχνουν, η λύση θα προέλθει μέσα από την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου με την επιβολή μέσου όρου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για ακόμα μια φορά την κατάσταση θα σώσουν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες θα κληθούν άμεσα όχι μόνο να εξελίξουν, αλλά και να εντάξουν στην γκάμα τους ένα ή και περισσότερα «οικολογικά» μοντέλα, με περιορισμένες εκπομπές CO2, ρίχνοντας-διατηρώντας με τον τρόπο αυτόν το μέσο όρο των εκπεμπόμενων ρύπων των οχημάτων τους κάτω από το πλαφόν των 120 γρ./100 χλμ. Διόλου άσχημα, αρκεί, βέβαια, όλα αυτά να συνοδευτούν με αντίστοιχες ευαισθησίες και από την υπόλοιπη παραγωγική αλυσίδα, αφού, στην Ευρώπη, για παράδειγμα, τα επιβατικά αυτοκίνητα ευθύνονται μόλις για το 12% των συνολικών εκπομπών καυσαερίων.._ Χ. Α.

NEW KID ON THE BLOCK

H Ford με τη σειρά της είναι έτοιμη να παρουσιάσει τον πρώτο εκπρόσωπό της στην κατηγορία των οχημάτων croossover.

Η δήλωση του επικεφαλής σχεδιασμού της Ford, Στιβ Μάρτιν, ήταν ξεκάθαρη: το αυτοκίνητο παραγωγής που κρύβεται κάτω από το IosisX θα έχει με το πρωτότυπο την ίδια σχέση όπως το Iosis με το Mondeo. Αν κρίνουμε λοιπόν από την επιτυχημένη σχεδιαστική μεταφορά στο μεσαίο μοντέλο της εταιρείας, μπορούμε να περιμένουμε από τη Ford ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη. Ο ανταγωνισμός που θα αντιμετωπίσει το νέο crossover κάθε άλλο παρά αμελητέος θα είναι, αφού δίπλα στο καθιερωμένο RAV4 και το νέο CR-V θα προστεθούν και οι αντίστοιχες προτάσεις από τη Volkswagen και τη Volvo. Στο οπλοστάσιο του πρώτου εκπρόσωπου της Ford στην κατηγορία εκτός από τον προχωρημένο σχεδιασμό θα είναι και η παραδοσιακά εξαιρετική οδική συμπεριφορά στην άσφαλτο. Η παρουσίαση του Cross-Max αναμένεται στην προσεχή έκθεση της Φρανκφούρτης το Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον αρχικά θα διατίθενται τα ίδια κινητήρια σύνολα που χρησιμοποιεί και το Mondeo.

Η φιλοσοφία του Kinetic Design, που για πρώτη φορά πέρασε στην παραγωγή με τα S-Max και Galaxy, θα χαρακτηρίζει και το Iosis. Τα κοινά στοιχεία με το Focus θα συγκρατήσουν το κόστος εξέλιξης και παραγωγής.

Το πλαίσιο θα βασίζεται σε εκείνο του Focus, όμως τόσο τα μετατρόχια όσο και το μεταξόνιο θα έχουν διαφοροποιημένες διαστάσεις.

Το σύστημα τετρακίνησης θα είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και θα προέρχεται από το Mazda CX-7.

Το όνομα του αυτοκινήτου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όμως η ονομασία «Cross-Max» θεωρείται πολύ πιθανή.



IosisX

Το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στο Παρίσι τον περασμένο Σεπτέμβριο εντυπωσίασε κυρίως με τις αναλογίες του αλλά και, συνολικότερα, με τις αισθητικές επιλογές των σχεδιαστών. Το Cross-Max σαφώς και θα διαφέρει σημαντικά, όμως θα διατηρεί κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του IosisX.


KATI ETOIMAZOYN...

Opel Vectra

Όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια με την παρουσίαση του πρωτοτύπου Iosis, το οποίο αποτέλεσε τον προπομπό του νέου Mondeo, με τον ίδιο τρόπο η Opel στη Γενεύη παρουσίασε το πρωτότυπο GTC, το οποίο δίνει μια πρώτη γεύση για την τέταρτη γενιά του μεσαίου της μοντέλου που θα παρουσιαστεί στην Ελβετία σε ένα χρόνο. Η παρουσίαση πρωτοτύπων για την αλίευση αντιδράσεων από το κοινό αποτελεί κοινή πρακτική για τους κατασκευαστές και η γερμανική εταιρεία ασφαλώς θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη από τη δημοτικότητα του GTC, γεγονός που αφήνει ελπίδες ότι πολλά στοιχεία θα τα δούμε στην παραγωγή. Στα μηχανικά μέρη το μόνο που είναι σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι, σε αντίθεση με την υπάρχουσα σειρά, θα υπάρχουν και τετρακίνητες εκδόσεις.

ZAGATO DIATTO

Η καροσερία Zagato ιδρύθηκε από τον Ούγκο Ζαγκάτο μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και μέχρι σήμερα δημιουργεί μοναδικά κομμάτια για ξεχωριστούς πελάτες. Τα αυτοκίνητα του Ούγκο έγιναν αμέσως γνωστά χάρη στον εξαιρετικό από αισθητική αλλά και μηχανολογική άποψη σχεδιασμό τους. Οι Fiat, Alfa Romeo και Lancia πολύ σύντομα συνειδητοποίησαν τα πλεονεκτήματά τους και δημιούργησαν σε συνεργασία με τον καροσερίστα μια σειρά αυτοκινήτων όπως τη θρυλική Alfa Romeo 2300 8C. Στην πρόσφατη έκθεση της Γενεύης και υπό την ηγεσία του Αντρέα Ζαγκάτο η εταιρεία επανήλθε στα φώτα της δημοσιότητας παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό κουπέ 2+2 θέσεων με την ονομασία «Diatto».
Η ονομασία δεν είναι τυχαία, αφού προέρχεται από μια εταιρεία πολυτελών σπορ οχημάτων που λειτουργούσε στο Τορίνο και στη Ρώμη από το 1906 έως και το 1955. Το στιλ της Zagato Diatto είναι κλασικό, όμως φέρει μια σειρά χαρακτηριστικών που στέλνουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι το κατασκευασμένο από αλουμίνιο αμάξωμα δεν είναι απλώς ελκυστικό, αλλά και λειτουργικό. Η εξαιρετική αεροδυναμική και το χαμηλό βάρος συμβάλλουν στην άμεση εκτέλεση των εντολών του οδηγού και στην καλύτερη εκμετάλλευση της διαθέσιμης ισχύος. Μιλώντας για ισχύ, αυτή προέρχεται από ένα V8 της Ford. Με κυβισμό που φτάνει τα 5,7 λίτρα έχει δεχτεί τις περιποιήσεις της αμερικανικής εταιρείας βελτιώσεων Roush, με αποτέλεσμα το δυναμόμετρο να δείχνει περισσότερους από 500 ίππους._ G. P.

Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ (;)

Όπως συμβαίνει σε κάθε τομέα, το σωστό timing αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας και η Opel δείχνει να πιστεύει ότι ήρθε η σειρά του Agila.

Η οικονομία, η πρακτικότητα και η καλή εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων δε φάνηκαν αρκετές ώστε το κοινό να αποδεχτεί το Agila, αποτέλεσμα που σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν και στον ιδιόμορφο σχεδιασμό του. Η Opel είναι έτοιμη να επανέλθει, αφού τόσο οι πιέσεις για χαμηλότερες εκπομπές ρύπων όσο και η ανάγκη για οικονομικά αυτοκίνητα αφήνουν ελπίδες ότι η νέα απόπειρα θα μπορέσει να έχει μια περισσότερο επιτυχημένη πορεία στην αγορά. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπως φαίνεται και στην κατασκοπευτική φωτογραφία, η αισθητική θα αποτελεί σύμμαχο της προσπάθειας. Σταθερός παράγοντας σε κάθε περίπτωση αποτελεί η συνεργασία με τη Suzuki, η οποία θα παρουσιάσει και τη δική της εκδοχή πάνω στο θέμα.

Τα μεγάλα φωτιστικά σώματα θα ισορροπούν σχεδιαστικά το μεγάλο συνολικό ύψος.

Όπως και στην πρώτη γενιά, θα διατίθενται αποκλειστικά 5θυρες εκδόσεις.

Κάτω από το καπό θα βρίσκεται μια ευρεία γκάμα κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου με απόδοση από 60 έως και 110 ίππους.

ΚΑΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ...

Renault Kangoo

Περίπου δέκα χρόνια από την πρώτη παρουσίασή του, η Renault ετοιμάζει τον αντικαταστάτη του Kangoo. Με τις διαστάσεις να μένουν σχεδόν αναλλοίωτες, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές ασχολήθηκαν με τον εκσυγχρονισμό του αυτοκινήτου σε κάθε επίπεδο. Η παρουσίασή του αναμένεται στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2008, ενώ η δεύτερη γενιά του Kangoo θα εξακολουθήσει να διατίθεται με μια ποικιλία κινητήρων και σε τετρακίνητες εκδόσεις.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Aποχωρώντας από την αγκαλιά της Ford, η πορεία της Aston Martin είναι ακριβώς αντίθετη από εκείνη των Ferrari, Maserati και Lamborghini, οι οποίες βρήκαν ένα ασφαλές λιμάνι στους μαζικούς κατασκευαστές, όπως είναι η Fiat και το γκρουπ VAG. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με στέλεχος της Ford που πήρε μέρος στις συζητήσεις για την αγοραπωλησία, το μέλλον της Aston πριν από την πώληση ήταν κάθε άλλο παρά σίγουρο. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ford στις ΗΠΑ δε θα άφηναν περιθώρια για επενδύσεις στην ιστορική βρετανική φίρμα.
Η Ford βέβαια θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την Aston Martin, παρέχοντας τους V8 και V12 κινητήρες που συναρμολογούνται στο εργοστάσιό της στην Κολωνία. Παράλληλα, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η Volvo θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της Rapide (της πρώτης 4θυρης Aston Martin), αφού η σουηδική εταιρεία έχει εμπλακεί στους τομείς της αεροδυναμικής, της παθητικής ασφάλειας και των ηλεκτρονικών. Αν και η βάση της εταιρείας θα παραμείνει σταθερή, υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για επέκταση της γραμμής παραγωγής ώστε να βρεθεί χώρος και για τη Rapide. Αυτό που αρνήθηκε ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντς είναι ότι η Aston Martin σε συνεργασία με την Prodrive θα βρεθούν τον επόμενο χρόνο στη Formula 1, αν και πρόσθεσε με νόημα ότι ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί σε πέντε χρόνια.
Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στην ομάδα του Ρίτσαρντς, η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος μπροστά τους δεν είναι στρωμένος με δάφνες. Οι αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων θα απαιτήσουν την επένδυση σε νέους κινητήρες και είναι αμφίβολο αν υπάρχουν οι πόροι για την εξέλιξη αλλά και τη δημιουργία της γραμμής παραγωγής τους. Τελικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Aston Martin βρίσκεται σε μια περίοδο γεμάτη ενθουσιασμό και ελπίδα, όμως την περιμένουν πολλές φουρτούνες._ Ι. Α.

La Lancia
Πολυτελής επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια της ιταλικής εταιρείας, με σπάνια στοιχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη μεγάλη ιστορία της. Όλα για τα αυτοκίνητα παραγωγής αλλά και τις αγωνιστικές δάφνες της Lancia. Ως επίλογος πάνω από 60 πολύ χρήσιμες σελίδες με τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των μοντέλων της.

Grand Prix Yesterday & Today
100 Years of Motor Racing
Παραβολή του χθες και του σήμερα της F1, μέσω εντυπωσιακών και πολύ αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών, καθώς, όπως λένε, μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις: πιλότοι, team managers, μονοθέσια και πιτ ασκούν την ίδια γοητεία μέσα στην ατμόσφαιρα των αγώνων, ανεπηρέαστη από το πέρασμα των χρόνων.

80 χρόνια Shell Hellas
1926-2006
Έκδοση αφιερωμένη στα 80 χρόνια δραστηριότητας της Shell Hellas, με την επιμέλεια του Ινστιτούτου Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας & της Ιστορίας των Επιχειρήσεων. Ένα άγνωστο κομμάτι της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας των αρχών του 20ού αιώνα αποκαλύπτεται για πρώτη φορά, χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Και τους τρεις τίτλους μπορείτε να τους βρείτε στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου.

ΑΛΛΑΞΕ ΧΕΡΙΑ Η ASTON MARTIN

Η Ford πούλησε την Aston Martin σε μια ομάδα επενδυτών που ηγείται από τον ιδρυτή τής Prodrive, Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, προς 701 εκατ. ευρώ. Οι πόροι για τη αγορά προήλθαν από τις Investment Dar και Adeem Investment Company με έδρα το Κουβέιτ, ενώ η Ford θα εξακολουθήσει να διατηρεί μετοχές της εταιρείας συνολικής αξίας 58,5 εκατ. ευρώ. Ο Ρίτσαρντς θα αναλάβει ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, με τον υπάρχοντα διευθύνοντα σύμβουλο, Δρ Ούλριχ Μπετς, να διατηρεί τη θέση του τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Μπετς δήλωσε πως για το 2006 η Aston Martin πέτυχε νέο ρεκόρ πωλήσεων με 7.010 μονάδες, ενώ με την εισαγωγή στην παραγωγή της 4θυρης Rapide σε περίπου δύο χρόνια ελπίζουν ότι θα φτάσουν τις 9.000 μονάδες. Ο Ρίτσαρντς από την πλευρά του περιέγραψε την Aston Martin ως πρότυπο της βρετανικής τεχνολογίας και σχεδιασμού και δήλωσε πως η ομάδα του θα αναζητήσει δρόμους ώστε η εταιρεία να επεκταθεί σε τομείς και εκτός της κατασκευής αυτοκινήτων._ Ι. Α.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ... ΣΤΡΙNΓΚΑΚΙ ΚΑΙ Η ΑΜΟΛΥΒΔΗ

Τελικά όλα τα καλά πράγματα γίνονται στη λούφα ή, για να ακριβολογούμε, πίσω από τα τείχη δημοσιότητας που υψώνει ένας καλός αντιπερισπασμός.
Δύο μήνες τώρα τα ΜΜΕ ασχολούνται με το χάος της παιδείας, όπου η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι καθηγητές χρησιμοποιούν τους φοιτητές για να ρίξουν νερό στο μύλο των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όχι πως θα φράξει κανείς το δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά το κόλπο είναι πως γονείς και μαθητές θα σιχαθούν εντελώς τη δημόσια εκπαίδευση και θα στραφούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καταθέτοντάς της και το τελευταίο ευρώ από το υστέρημά τους. Προσδοκώμενος τζίρος πολλών εκατομμυρίων, αλλά, προς το παρόν, εν δυνάμει.
Δεύτερο θέμα των ΜΜΕ, το στρινγκάκι του ταξιάρχου, που προβάλλεται ως η συντέλεια των ενόπλων δυνάμεων, λες και δεν ήταν κοινό μυστικό ότι η ομοφυλοφιλία στο στράτευμα έχει τα ίδια, αν όχι μεγαλύτερα, ποσοστά με εκείνα του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Όλα γίνονται για τις προμήθειες εξοπλισμών, λένε οι υποψιασμένοι· για τα ευρώ δηλαδή ο λόγος και στο δεύτερο «θέμα» της ελληνικής τηλεόρασης.
Πίσω όμως από τα... φλέγοντα αυτά θέματα, τα ευρώ κάνουν πραγματικά χορό δισεκατομμυρίων, ζεστά ζεστά (βλ. μετρητά), χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται. Ο λόγος για τις τιμές των υγρών καυσίμων, το χοντρό παιχνίδι που γίνεται τον τελευταίο χρόνο, με συμμέτοχους τις εταιρείες πετρελαιοειδών, τα κρατικά διυλιστήρια, τους βενζινοπώλες και την ανοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, που ούτε συστάσεις δεν κάνει πλέον. Από τέλη Ιανουαρίου έως αρχές Μαρτίου η αμόλυβδη πήρε αύξηση σχεδόν 9 λεπτά (30 δραχμούλες, για όσους θυμούνται) ανά λίτρο και πωλείται πλέον λίγο πάνω ή κάτω από ευρώ. Όμως, η τιμή αυτή ίσχυε την εποχή που οι διεθνείς τιμές πετρελαίου άγγιζαν τα 75 ευρώ το βαρέλι, πώς είναι δυνατόν να παραμένει στα ίδια ύψη σήμερα, όταν οι διεθνείς τιμές έχουν πέσει σχεδόν 20% (περί τα 60 δολάρια); Ποιος κερδίζει τη διαφορά; Τι κάνει η προστασία του καταναλωτή; Πού είναι η καταναλωτική μας συνείδηση; Βλέπουμε το ξύλο φοιτητών/αστυνομικών και το στρινγκάκι στα κανάλια και πληρώνουμε ανύποπτοι το λογαριασμό στα πρατήρια..._ Ν. Τ.


Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ένα πολύ χρήσιμο για τα παιδιά DVD δημιούργησε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Πρόκειται για το «Μαθαίνω να κυκλοφορώ στο δρόμο», στο οποίο, μέσα από ευχάριστα σκίτσα υποστηριγμένα από απλό/εύπεπτο λόγο, δίνονται στα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού βασικές ουσιαστικές οδηγίες κυκλοφοριακής αγωγής. Για την επιμέλεια και παρουσίαση της αξιόλογης αυτής πρωτοβουλίας υπεύθυνος είναι ο αστυνόμος Α΄ κ. Γιώργος Πανταζόπουλος, νυν διοικητής Τροχαίας Καισαριανής, ένας από τους πλέον δραστήριους και γνώστες αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.
Κατά τα λοιπά, σύσσωμη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση περιμένει τις από διετίας εξαγγελίες της κυρίας υπουργού Παιδείας περί καθιέρωσης υποχρεωτικής ενότητας κυκλοφοριακής αγωγής στα δημοτικά, που αποδείχτηκε ακόμα μια πολιτική σαπουνόφουσκα. Πάλι καλά που υπάρχουν και μερικές «ιδιωτικές» πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Τροχαίας, ώστε να ξαναβρεί ακροατήριο η κ. Γιαννάκου την επόμενη φορά που θα θελήσει να δείξει... ενδιαφέρον για την οδική ασφάλεια._ Ν. Τ.

NISSAN OFF-ROAD CENTER

Η Nissan είναι μια από τις εταιρείες που έχουν μακρά πείρα τόσο στα οχήματα εκτός δρόμου όσο και γενικότερα στα συστήματα τετρακίνησης. Με δεδομένο ότι σημαντικότατο τμήμα της έρευνας έχει να κάνει με τις δοκιμές, η Nissan εγκαινίασε στην Ιαπωνία ένα νέο κέντρο δοκιμών που σε μια έκταση 1,270 στρ. προσομοιώνει συνθήκες που θα αντιμετώπιζε ένα αυτοκίνητο σε ένα συνηθισμένο χωματόδρομο, στην έρημο ή ακόμα και μέσα σε έναν... ποταμό.
ΑΝΘΙΣΑΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ;

Tον τελευταίο καιρό σχεδόν καθημερινά ακούω ιστορίες που σχετίζονται με την οικολογία και το περιβάλλον που με κάνουν να βγαίνω από τα ρούχα μου, όχι τόσο με την άγνοια των δημοσιογράφων, αλλά με τη σχεδόν παρανοϊκή επιθυμία κάποιων «διανοουμένων-επιστημόνων-οικολόγων» να εξοικονομήσουν χρόνο σ’ ένα τηλεοπτικό δελτίο ή, σπανιότερα, στις εφημερίδες.
Τέλη Ιανουαρίου σχεδόν όλοι είχαν να κάνουν με τον ήπιο χειμώνα και τα φυτά που άνθιζαν νωρίς. Και, φυσικά, στα τηλεοπτικά πλάνα βλέπαμε ανθισμένες αμυγδαλιές που ανθίζουν την... ίδια εποχή. Το πότε ανθίζουν τα φυτά ή φεύγουν τα μεταναστευτικά πουλιά δεν ελέγχεται από τη θερμοκρασία ή τη βροχή, μια και αλίμονο αν τα φυτά κάθε χρόνο θα ανθίζουν τη μια νωρίς και την άλλη αργά. Πώς θα συντονιστούν με τα έντομα που κάνουν τη γονιμοποίησή τους; Το μόνο στοιχείο που διατηρείται σταθερό στη διάρκεια του χρόνου είναι η διάρκεια της ημέρας, που πάντα είναι η ίδια στην ίδια ημερομηνία! Αυτό, λοιπόν, δίνει την εντολή να ανθίσουν τα λουλούδια και να βλέπουμε τις παπαρούνες ανθισμένες την άνοιξη και τους κρόκους το φθινόπωρο. Δεν αναφέρομαι, προφανώς, στα καλλιεργημένα λουλούδια που έχουμε στα μπαλκόνια ή στους κήπους και είναι δυνατόν να ανθίζουν σε άλλες εποχές.
Θα ρωτήσετε, βέβαια, γιατί συχνά βλέπουμε φυτά, όπως τα σπάρτα, που κανονικά ανθίζουν την άνοιξη, να «ξεφεύγουν» και να ανθίζουν σε άλλες εποχές ή φυλλοβόλα δένδρα, όπως οι λεύκες σε πλατείες, να διατηρούν το φύλλωμά τους τα Χριστούγεννα, ενώ έπρεπε να ρίξουν τα φύλλα τους τέλη Οκτωβρίου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο της «φωτορύπανσης», μια και τα φώτα που έχουμε τα βράδια διαταράσσουν την ισορροπία που δίνει τη διάρκεια της ημέρας._ Ν. Μ.


ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ CO2

Αν αναζητούσαμε ποτέ το συνώνυμο της «επιβίωσης του πλανήτη», τότε αυτό θα ήταν η «περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα». Η χημική ένωση CO2, την οποία όλοι διδαχτήκαμε από πολύ νωρίς στα σχολεία, είναι σε μεγάλο βαθμό ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει το μέλλον μας πάνω στη Γη, αφού, χάρη σε αυτήν, κατά κύριο λόγο, αναπτύσσεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που με τόση ανησυχία βιώνουμε. Ας δούμε, όμως, μερικές αλήθειες γύρω από το εν λόγω ζήτημα:
• Η καύση 1 λίτρου βενζίνης εκλύει περίπου 2.350 γρ. CO2. Αυτό παράλληλα σημαίνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι σε ένα βαθμό και δείκτης για την κατανάλωση υγρών καυσίμων.
• Η ετήσια παραγωγή CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων ανέρχεται στους 7 γιγατόνους. ¶λλοι 2 γιγατόνοι προέρχονται από την αποψίλωση των δασών. Η αντίστοιχη μέγιστη φυσική απορρόφηση φτάνει μόλις τους 5 γιγατόνους κατά έτος. ¶ρα κάθε χρόνο μας... περισσεύουν 4 γιγατόνοι!
• «Ήδη από το 1995 οι αυτοκινητοβιομηχανίες γνώριζαν ότι ο στόχος είναι οι εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων να μην ξεπερνούν τα 120 γρ./χλμ. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός με δεδομένο ότι αυτοκίνητα, όπως το Prius, ήδη εκπέμπουν μόλις 108 γρ./χλμ.», τάδε έφη η Mαργκό Bάλστρομ, αντιπρόεδρος της Kομισιόν.
• H συνθήκη του Kιότο υπογράφτηκε το 1998 από 169 χώρες και λήγει το 2012, οπότε και για να θεωρηθεί επιτυχημένη θα πρέπει, επί παραδείγματι, η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μειώσει κατά 8% τις εκπομπές CO2 σε σχέση με εκείνες του 1990. Η μέχρι τώρα πορεία φαίνεται στο σχετικό πίνακα και το εντυπωσιακό είναι ότι, για άλλη μια φορά, η Ελλάδα σπάει τα... κοντέρ. Ενώ η πρόβλεψη ήταν ότι θα αυξήσουμε τις εκπομπές κατά 25% μέχρι το 2012, εμείς ήδη «τρέχουμε» με 27%. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Ισπανοί που αυτήν τη στιγμή, αν και είχαν στόχο 15%, βρίσκονται στο εντυπωσιακά αρνητικό 49%! Τα συνεπακόλουθα της ραγδαίας ανάπτυξης δεν είναι πάντα φιλικά προς το περιβάλλον.
• Σε μια άλλη στατιστική, την κορυφή στις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατέχουν οι Παρθένοι Νήσοι, που μόνο τέτοιες δεν αποδεικνύονται. Ακολουθούν κατά πόδας οι πετρελαιοπαραγωγές αραβικές χώρες. Βλέπετε, οι λιμουζίνες των σεΐχηδων... καίνε πολύ.

Οι στόχοι που θέτει το Κιότο
Χώρα Μεταβολή εκπομπών CO2 (1990-2004) Στόχος από την ΕΕ για το 2012 Υποχρέωση από τη Συνθήκη (2008-2012)
Γερμανία -17% -21% -8%
Ισπανία 49% 15% -8%
Γαλλία -0,8% 0% -8%
Ελλάδα 27% 25% -8%
Ιρλανδία 23% 13% -8%
Ην. Βασίλειο -14% -12,5 -8%
Πορτογαλία 41% 25% -8%
ΕΕ των 15 -0,8% δ.δ. -8%
Κατά κεφαλήν εκπομπές CO2
Θέση Χώρα 1990 (τόνοι CO2 κατά κεφαλήν) 2003 (τόνοι)
1 Παρθένοι Νήσοι 81,7 121,3
2 Κατάρ 26,1 63,1
3 ΗΑΕ 29,3 33,6
4 Κουβέιτ 21,1 31,1
5 Μπαχρέιν 23,8 31
...
44 Ελλάδα 7,1 8,7
...
208 Αφγανιστάν 0,2 0,3
ΚΟΝΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Pinakida STOP...
Neuf points!

Κάπως έτσι, αλά γαλλικά, εν όψει και Eurovision, αναμένεται να ρίχνει τις καμπάνες η Τροχαία από τις 2 Ιουνίου, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ΚΟΚ. Κι εδώ δε μιλάμε για τα άνευ προηγουμένου χρηματικά πρόστιμα που περιμένουμε... πώς και πώς, αλλά για τους βαθμούς του αναθεωρημένου point system που θα πλαισιώσει το νέο Κώδικα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (26 Μαρτίου).
Το νέο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Oδηγών (ΣΕΣΟ) συγκριτικά με το ισχύον προβλέπει περισσότερους βαθμούς στην πλειονότητα των παραβάσεων, αλλά και αφαίρεση διπλώματος, αν κάποιος συλληφθεί να υποπίπτει σε ένα από έξι καθορισμένα αμαρτήματα δύο φορές μέσα στο ίδιο έτος. Αυτά, τα οποία ΔΙΚΑΙΩΣ θεωρούνται τα σοβαρότερα αίτια για πρόκληση ατυχήματος, είναι: οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (5-9 βαθμοί), παραβίαση Stop και παραχώρησης προτεραιότητας (9 βαθμοί), παραβίαση ερυθρού σηματοδότη (9 βαθμοί), οδήγηση για εντυπωσιασμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων (9 βαθμοί), παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων (9 βαθμοί) και αναστροφή κίνησης ή οπισθοπορεία σε αυτοκινητόδρομο ή σήραγγα (9 βαθμοί).
Από εκεί και μετά, η «συγκομιδή» 25 βαθμών (παραγράφονται στα τρία χρόνια) θα συνεπάγεται άρση αδείας για έξι μήνες και επανεξέταση του οδηγού για δίπλωμα, αφού πρώτα ο ίδιος παρακολουθήσει το 50% των πρακτικών μαθημάτων.
Οι βιαστικοί που θα σπεύσουν να πουν ότι από το 2002, οπότε και τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το point system, μέχρι σήμερα το υπουργείο δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει λόγω αδυναμίας καταχώρισης των στοιχείων, ας σημειώσουν πως τώρα δημιουργήθηκαν οι υποδομές που θα αυτοματοποιούν τη διαδικασία. Όπου δεν πίπτει λόγος..._ Ε. Ξ.


ΣΥΜΜΑΧΙΑ FIAT-YAMAHA ΣΤΟ MOTO GP

Η Fiat θα αποτελέσει το χορηγό της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσικλετών, μετά τη συμφωνία που έκλεισαν οι δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για τη δημιουργία της Fiat Yamaha Team για τη σεζόν 2007-2008. Η δημιουργία της Fiat Yamaha Team θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση της στρατηγικής πωλήσεων της Fiat, που προσβλέπει στην προσέλκυση του νεανικού κοινού. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ομάδας θα είναι η ιταλική σημαία και τα εταιρικά λογότυπα της Fiat και της Yamaha.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗ LANCIA

Μετά τη Fiat, και η Lancia παρουσίασε στο Σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης το νέο της λογότυπο. Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά, το μπλε χρώμα, που κυριαρχεί στο λογότυπο από το 1911, και ο θυρεός, που προστέθηκε το 1929, συνεχίζουν να κυριαρχούν με μια ρετρό διάθεση. Η ιστορία της Lancia ξεκινά το 1906 στο Τορίνο, αλλάζοντας κατά καιρούς πολλά λογότυπα, με το πιο πρόσφατο να ακολουθεί τα μοντέλα της εταιρείας από το 1979.

Chevrolet Diesel
ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ LACETTI/NUBIRA

Σε μια προσπάθεια της Chevrolet να μεγαλώσει την γκάμα των πετρελαιοκινητήρων που εφοδιάζουν τα μοντέλα της, παρουσίασε στην φοιτητούπολη Σαλαμάνκα της Ισπανίας (άκρως ενδιαφέρον τουριστικός προορισμός!) τα νέα Lacetti και Nubira Diesel, σε σεντάν και SW εκδόσεις!
Τα μοντέλα είναι εφοδιασμένα με έναν κινητήρα 1.991 κ.εκ. τεχνολογίας common rail, o οποίος αποδίδει 121 ίππους/3.800 σ.α.λ. και ροπή 28,5 χλγμ. μόλις από τις 2.000 σ.α.λ.! Οι τιμές αυτές μεταφράζονται στον τομέα των επιδόσεων -πάντα όμως εργοστασιακά- σε 186 χλμ./ώρα για τελική ταχύτητα και σε 9,8 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση. Το μεγάλο ατού -φυσικά- αυτού του συνόλου είναι η ελάχιστη μέση κατανάλωση των 6 λίτρων/100 χλμ., η οποία, σε συνδυασμό με το μεγάλο ρεζερβουάρ (60 λίτρα), χαρίζει πολλά χιλιόμετρα αυτονομίας στα μοντέλα της Chevrolet! Δυστυχώς, όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα συγκεκριμένα μοντέλα δεν είναι προγραμματισμένα να εισαχθούν στην -προβληματική από πλευρά ντίζελ- ελληνική πραγματικότητα...Μ. Σαλ.

Εξώδικη Απάντηση-Δήλωση-Διαμαρτυρία από τη SUZUKI ΡΑΪΣΗΣ Ε. & Ε. ΕΠΕ
Εικονική πραγματικότητα...
Στις 16 Μαρτίου 2007 έφτασε στα γραφεία του περιοδικού μας ένα εξώδικο από τη Suzuki Ραΐσης, σχετικό με το ρεπορτάζ για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία που δημοσιεύσαμε στο τ. 437 των 4Τροχών. Η εν λόγω απάντηση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι... «Με μεγάλη μας έκπληξη επληροφορηθήκαμε με αυτό το δημοσίευμα ότι διαθέτουμε συνεργείο! Η επιχείρησή μας αποτελεί, προς το παρόν, αντιπροσωπεία εμπορίας αυτοκινήτων Suzuki και μόνο. Δεν παρέχουμε υπηρεσίες συνεργείων αυτοκινήτων. Συνεπώς ειλικρινά αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν να ενεπλέξατε την επωνυμία μας με παροχή υπηρεσιών συνεργείου, και μάλιστα μας κρίνατε ως ανεπαρκείς!».
Εμείς, από την πλευρά μας, επαναλάβαμε αυτό που κάναμε εκείνες τις μέρες του ρεπορτάζ. Τηλεφωνήσαμε και πάλι στα κεντρικά της SUZUKI ΡΑΪΣΗΣ Ε. & Ε. ΕΠΕ (Μεσογείων 399) στο τηλ.: 210.6016.058 για να κλείσουμε ραντεβού με το συνεργείο και ο υπάλληλος που μας απάντησε -χωρίς να αρνηθεί ότι υπάρχει συνεργείο- μας είπε να επικοινωνήσουμε με το 210.6777.380, όπου βρίσκεται το συνεργείο, λίγο παρακάτω στη Μεσογείων 259, όπως ακριβώς δηλαδή δημοσιεύσαμε και στην έρευνά μας. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Υ.Γ.: Λίγο καιρό μετά τη δημοσίευση του άρθρου, από την επωνυμία της Suzuki Ραΐσης-Τούντας (που υπήρχε) στο συνεργείο της Μεσογείων 259, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, απουσιάζει τώρα το όνομα Ραΐσης...
ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Η αποφυγή του ρίσκου οφείλεται στη σύνεση, κατά κύριο λόγο όμως στις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν. Εδώ και μερικά χρόνια οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει να δοκιμάζουν παράτολμες ιδέες, και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για αυτήν τη στάση τους. Συχνά το κοινό δείχνει απρόθυμο να δεχτεί προχωρημένες ιδέες, ενώ η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που ακόμα και μια λάθος κίνηση μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά.
Η πρόσφατη έκθεση της Γενεύης παρά τα -από αγοραστική άποψη- ενδιαφέροντα νέα μοντέλα και την έντονα «πράσινη» διάθεση που είχε να επιδείξει, απλώς επιβεβαίωσε αυτήν τη στάση. Οι ξεχωριστές σχεδιαστικά ιδέες έλαμψαν διά της απουσίας τους από τα αυτοκίνητα παραγωγής και μόνο κάποια πρωτότυπα παρουσίασαν ένα σχεδιαστικό ενδιαφέρον. Είναι λοιπόν όλα μαύρα σε αυτήν την απόλυτα «politically correct» εποχή; Μάλλον απλώς... γκρίζα, αφού -με ένα συμβατικό τρόπο ίσως- σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα είναι τουλάχιστον ευχάριστα στο μάτι. Το τίμημα βέβαια αυτής της αποδοχής είναι μια ουδετερότητα η οποία δημιουργεί την αίσθηση της στασιμότητας. Όπως η μουσική, το φαγητό και όλες οι καθημερινές συνήθειες τείνουν να γίνουν κοινές σε όλο τον κόσμο έτσι και ο σχεδιασμός δείχνει να βρίσκεται σε μια περίοδο «ομοιογενοποίησης» όπου οι παρεκκλίσεις θεωρούνται άσκοπο ρίσκο.
Όντας στην αρχή της μεταβατικής πορείας από τους κλασικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης στα εναλλακτικά συστήματα πρόωσης και με δεδομένο ότι θα χρειαστούν ορισμένα χρόνια μέχρι να κυριαρχήσει ένα από αυτά, εμφανίζεται μια μοναδική ευκαιρία για διαφοροποίηση της αισθητικής των αυτοκινήτων. Ακούγεται σαν όνειρο θερινής νυκτός, όμως ίσως να έχουμε την τύχη να δούμε τη δημιουργία νέων σχολών που πλέον δε θα γεννηθούν, όπως στο παρελθόν, από εθνολογικές διαφοροποιήσεις, αλλά από τεχνολογικές επιλογές._ Ι. Κ.

ΣYNENTEYΞH
OLEG SON
ΕΠIKEΦAΛHΣ ΣXEΔIAΣTHΣ THΣ CITROEN

Ανακρίνουμε το σχεδιαστή που μαζί με τον Ζαν Πιερ Πλουέ (το διευθυντή σχεδιασμού της Citroen) είναι υπεύθυνοι για το σχεδιαστικό παρόν αλλά και το μέλλον της γαλλικής φίρμας.

Το C-Crosser μοιράζεται αρκετά στοιχεία με τις αντίστοιχες προτάσεις των Mitsubishi και Peugeot. Κατά πόσο αυτό το γεγονός περιορίζει τη δημιουργικότητα των σχεδιαστών;
Το πρόγραμμα αυτό το είδαμε ως πρόκληση. Το πρώτο πράγμα που είπα στην ομάδα μου ήταν, άσχετα από τους περιορισμούς, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που μας δινόταν, ώστε στο τέλος το δικό μας αυτοκίνητο να δείχνει ότι ήταν εκείνο από το οποίο προήλθαν τα άλλα δύο. Έτσι, προσπάθησα να δώσω κίνητρα στην ομάδα μου, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τελικά, ο μεγαλύτερος περιορισμός δεν ήταν η κοινή πλατφόρμα, αλλά το ότι είχαμε μόλις οκτώ μήνες για τη σχεδιαστική διαδικασία.

Αντίθετα από άλλους κατασκευαστές, επιλέξατε η 5θέσια C4 Picasso να έχει διαφοροποιημένη αισθητική σε σχέση με την 7θέσια. Ποιος είναι ο λόγος;
Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα μας κοιτάξαμε τον ανταγωνισμό και συμπεράναμε ότι η στρατηγική τους ήταν αποδοτική, όχι όμως ελκυστική. Παράλληλα, σε όλη την γκάμα της Citroen υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις 5θυρες και τις 3θυρες εκδόσεις, έτσι ώστε να δίνουμε στον αγοραστή ένα αυτοκίνητο που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του. Αυτοί που θα επενδύσουν σε ένα 7θέσιο μοντέλο διαφέρουν αρκετά από εκείνους που θέλουν ένα 5θέσιο, γι’ αυτόν το λόγο και ακολουθήσαμε τη συγκεκριμένη τακτική.

Η BMW αναβίωσε το Mini, η Volkswagen το Beetle και η Fiat «επαναφέρει» το 500. Μήπως να περιμένουμε και το 2CV;
Δεν μπορώ να απαντήσω ξεκάθαρα στην ερώτησή σας. Το σίγουρο είναι ότι δε θα επιστρέψουμε με μια ιδέα του παρελθόντος. Δεν είναι αυτό το στιλ της Citroen. Δε θέλουμε να γυρνάμε πίσω. Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να συναγωνιστεί το Mini, κάτι ξεχωριστό που θα μπορούσε στο μέλλον να θεωρηθεί κλασικό. Απλώς περιμένετε και θα δείτε.

Τα μοντέλα που έχει λανσάρει η Citroen στην αγορά της Κίνας είναι τελείως διαφορετικά από τα ευρωπαϊκά. Πρόκειται για θέμα κόστους ή απλώς γούστου;
Η απάντηση είναι αρκετά περίπλοκη. Όταν μιλάμε για την Κίνα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι σχεδόν πάντα υπάρχουν συνεργασίες, οπότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι χωρίς τη συναίνεση του άλλου μέλους. Συνεπώς, όλα είναι λίγο πιο περίπλοκα σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και δεν μπορείς να πεις εύκολα αν για τη διαφορετική αισθητική ευθύνεται εκείνος ή ο άλλος.

Ποιο ήταν το καλύτερο πρόγραμμα που σας ανατέθηκε στη μέχρι τώρα θητεία σας στη Citroen;
Σίγουρα όχι τα πρωτότυπα, γιατί είναι σαν τα πυροτεχνήματα: πολύ ωραία, όμως διαρκούν λίγο. Θα έλεγα ότι ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου έχει το C3, το οποίο ήταν και το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδίασα και μπήκε στην παραγωγή. Βέβαια, η ποιότητα θα μπορούσε να ήταν καλύτερη και υπάρχουν πράγματα που έπρεπε να ήταν διαφορετικά, όμως εγώ νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτό το μοντέλο. Ήρθα στη Citroen με την πεποίθηση ότι θα έκανα κάποιες αλλαγές και πιστεύω ότι με το C3 έγινε η αρχή μιας νέας εποχής. Παράλληλα, και το C2 ήταν μια σημαντική στιγμή, γιατί ήταν η πρώτη φορά που ξεκινούσαμε τη στρατηγική του να παρουσιάζουμε δύο πολύ διαφορετικά αυτοκίνητα στην ίδια κατηγορία.


Ποιος είναι
Γεννημένος στην Καμπότζη, ο 46χρονος σχεδιαστής σπούδασε στο Παρίσι σχεδιασμό μέσων μεταφοράς, ενώ το 1988 και για δύο χρόνια φοίτησε με υποτροφία από τη Citroen στο Royal College of Art του Λονδίνου. Το πρώτο πρόγραμμα που ανέλαβε ως επικεφαλής σχεδιαστής ήταν το C3, ενώ από τότε ακολούθησαν τα C3 Pluriel, C2, C4 (σε όλες τις εκδόσεις του) και το νέο C-Crosser. Αυτήν τη στιγμή ασχολείται με τους αντικαταστάτες των C3 και C2, ενώ απολαμβάνει να οδηγεί το μαύρο C4 Coupe του. Φιλικός και προσιτός παρά τη σπουδαιότητα της θέσης του, έχει μια βαθιά φιλοσοφική αντιμετώπιση τόσο του ντιζάιν όσο και της ζωής.


Δοκιμές πρόσκρουσης EuroNCAP

SUV 5 ΑΣΤΕΡΩΝ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του EuroNCAP ένα SUV της μεσαίας κατηγορίας κατάφερε να αποσπάσει τη μέγιστη βαθμολογία για την προστασία των επιβατών. Το νέο Land Rover Freelander 2, που απέσπασε τη διάκριση, κατάφερε να «συλλέξει» ακόμα 4 αστέρια για την προστασία των παιδιών. Αντιθέτως, όσον αφορά την προστασία των πεζών, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά, με την επίδοση του αυτοκινήτου να αξιολογείται μόνο με 1 αστέρι. Παράλληλα με το Freelander 2 εξαιρετική ήταν και η επίδοση του Suzuki Grand Vitara, το οποίο απέσπασε 4 αστέρια στην προστασία των επιβατών, ενώ παρουσίασε πολύ καλή συμπεριφορά στον τομέα της προστασίας τόσο των παιδιών (3 αστέρια) όσο και των πεζών (3 αστέρια).


Μοντέλο Προστασία επιβατών Προστασία παιδιών Προστασία πεζών
Chevrolet Captiva 4 3 2
Honda CR-V 4 4 2
Hyundai Tucson 4 3 1
Land Rover Freelander 2 5 4 1
Mitsubishi Outlander 4 3 2
Suzuki Grand Vitara 4 3 3
Toyota RAV4 4 4 3

Auto & Moto-Exelixis 2007
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη έκθεση-θεσμός στον τομέα της βελτίωσης, εξέλιξης και after market του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας, από τις 14 ως τις 18 Μαρτίου στο ΣΕΦ, συγκεντρώνοντας συνολικά 60.000 επισκέπτες.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2007

FIAT 500
FORD CROSS-MAX
OPEL AGILA

ΑΤΑΚΑ

«Οι μηχανικοί έχουν την εντύπωση ότι, όταν αλλάζεις κάτι, αυτό πάντα γίνεται καλύτερο.»

Joe Bakaj, Επικεφαλής Έρευνας & Eξέλιξης της Ford Ευρώπης


FIAT 500

ΑΝΑΒΙΩΣΕΙΣ

Κόλπο του μάρκετινγκ ή σχεδιαστική έμπνευση; Όπως και να έχει, η Fiat δείχνει να εκμεταλλεύεται ιδανικά το παρελθόν της.

Η δημιουργία ενός ξεχωριστού αυτοκινήτου που θα καταφέρει να συναρπάσει το κοινό και θα αποκτήσει μια ιδιαίτερη διαχρονική αξία δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και όσοι κατασκευαστές ευτύχησαν να δουν έστω και ένα μοντέλο τους στο πάνθεον των κλασικών αυτοκινήτων έχουν ένα ισχυρό χαρτί στο μανίκι τους. Η σωστή εκμετάλλευση μιας τέτοιας κληρονομιάς, όπως απέδειξε και η BMW με το Mini, αποτελεί πραγματικό χρυσωρυχείο που, εκτός από χρήματα στο τα